۲۷
دی

محوطه سازی چیست؟ هرآنچه برای شروع باید بدانید

یکی از دغدغده‌های کسانی که حیاط بزرگ و باغچه دارند، رسیدگی به گل و گیاهان و درختان و تزئین فضای بیرونی به‌شکل دلخواه است. معمولا چنین کسانی سؤال‌هایی نظیر اینها را در ذهن دارند که فرضا درختان را کجا بکارند، از کدام انواع گل و گیاه در باغچه استفاده کنند، و اساسا اینکه با اتکا به چه راهکارهایی حیاط و باغچه‌ای زیباتر و دل‌نوازتر داشته باشند. محوطه سازی مفهومی است که می‌تواند در این شرایط کمک‌حالتان باشد. در مطلب حاضر به شما خواهیم گفت که محوطه سازی چیست و چطور می‌توان برای داشتن فضای بیرونی زیباتر از آن بهره برد. در طول مسیر از توصیه‌هایی برای مراقبت بهتر و مؤثرتر از گل و گیاهان و درختان هم خواهیم گفت. همراه ما بمانید.

محوطه سازی چیست

پیش از هر چیز باید ببینیم محوطه سازی چیست. پس از آن می‌توانیم از توصیه‌هایی کاربردی برای زیباسازی فضای بیرونی خانه در اختیارتان بگذاریم.

محوطه سازی در پایه و اساس آن کاری است شبیه به تزئین و دکوراسیون داخلی خانه. با این تفاوت که در فضای بیرونی خانه انجام می‌شود و علاوه بر دکوراسیون، نکات و مسائل دیگری هم هستند که باید هنگام پیاده‌سازی آن مدنظر قرار دهید.

نکاتی مثل نوع گیاهان و گل‌های زینتی مورداستفاده با توجه به شرایط آب‌وهوایی منطقه‌ای که در آن زندگی می‌کنید؛ کاشت گیاهان و درختان با توجه به جهت وزش باد و نقاطی از فضای بیرونی که آفتاب‌گیر هستند؛ و موارد دیگری ازاین‌دست که در ادامه مفصل‌تر راجع‌بهشان توضیح خواهیم داد.

در پاسخ به این سؤال که محوطه سازی چیست و برای چه کسانی کاربرد دارد، لازم می‌دانیم این نکته را برایتان روشن کنیم: ممکن است تازه خانه‌ای حیاط‌دار خریده باشید و بخواهید باغچه و فضای بیرونی را به‌شکل دلخواهتان طراحی کنید؛ در سوی دیگر، ممکن است در حال حاضر در خانه‌ای حیاط‌دار زندگی کنید و بخواهید با لحاظ‌کردن برخی تغییرات فضای بیرونی را باصفاتر و زیباتر کنید. توصیه‌ها و نکات مربوط به محوطه سازی در هر دو شرایط برایتان مفید و کارآمد خواهد بود.

المان‌های اصلی در محوطه سازی و شیوه اصولی پیاده‌سازی آن

المان‌های اصلی در محوطه سازی چیست

برای درک بهتر این موضوع که محوطه سازی چیست لازم است درک بهتری از المان‌های اصلی و شیوه اصولی پیاده‌سازی آن پیدا کنید. مواردی که در ادامه می‌خوانید المان‌های اصلی برای شروع کار محوطه سازی در فضای بیرونی خانه هستند.

۱. نقشه‌کشی برای طراحی محوطه سازی

گام اول و اساسی در محوطه سازی کشیدن نقشه‌ای ساده برای طراحی آن و پیاده‌سازی ایده‌هایی است که در ذهن دارید. البته قرار نیست مثل معمارها و طراح‌های حرفه‌ای کار نقشه‌کشی را انجام دهید.

برای انجام این کار و شروع پروژه محوطه سازی کافی است مراحل زیر را دنبال کنید:

  • دفتر یا کاغذی بردارید و نقشه حیاط خانه را در آن بکشید؛
  • قسمت‌هایی از حیاط را که امکان تغییر و جابه‌جایی در آنها وجود ندارد مشخص کنید؛ این موارد شامل چیزهایی مثل پیاده‌رو، پاسیو، سازه‌ها، درخت‌های سربرافراشته، استخر و نظایر اینها می‌شود؛
  • چند نسخه رونوشت یا کپی از نقشه‌ای که کشیده‌اید تهیه کنید تا بتوانید ایده‌ها و سناریوهای مختلفی را که در ذهن دارید به هر یک از اینها اضافه کنید، تا زمانی که به تصمیم نهایی برسید؛
  • باغچه و فضای بیرونی را به‌دقت زیر نظر بگیرید و مکان قسمت‌های آفتاب‌گیر، و نیز قسمت‌هایی را که معمولا بر آنها سایه می‌افتند مشخص و در نقشه‌ای که کشیده‌اید یادداشت کنید؛ همین‌طور مکان منابع آب در حیاط و فضای بیرونی که بعدا برای کاشت گیاهان/ درختان حائز اهمیت خواهد بود.

۲. تحقیق راجع‌به اینکه محوطه سازی چیست و ایده‌های مرتبط با آن چگونه اجرا می‌شوند

در این مرحله باید با خواندن مجله یا کتاب‌های مرتبط با باغبانی و دکوراسیون فضای بیرونی اطلاعات بیشتری راجع به پروژه و طراحی محوطه سازی پیدا کنید. دیدن کلیپ‌های آموزشی و سرزدن به وب‌سایت‌های مرتبط نیز می‌تواند مفید باشد و ایده‌های خوبی برای محوطه سازی در اختیارتان بگذارد. ایده‌هایی که شاید در پلن و نقشه نهایی از آنها استفاده کنید.

راهکار خوب دیگر ایده‌یابی برای محوطه سازی باغچه و فضای بیرونی سرزدن به خانه دوستان و آشنایان و الهام‌گرفتن از شیوه‌های طراحی آنها است. اگر چیزی در فضای بیرونی خانه آنها یافتید که به نظرتان زیبا و چشم‌نواز آمد، می‌توانید از آن عکس بگیرید و شبیه به آن ایده را در خانه خود پیاده کنید.

۳. تعیین اهداف برای پروژه محوطه سازی

در این مرحله از کار باید با توجه به بودجه‌ای که برای نوسازی محوطه بیرونی در نظر گرفته‌اید، ایده‌ها و اهدافی تعیین کنید که قابل‌اجرا و معقول باشند. برخی از قسمت‌هایی که در فضای بیرونی امکان طراحی و ساخت آنها را خواهید داشت شامل موارد زیر می‌‌شوند:

  • مکانی مخصوص بازی کودکان؛
  • مکانی مخصوص سرگرمی؛
  • فضایی در باغچه برای گیاهان بادوام؛
  • فضایی در باغچه برای کاشت سبزیجات؛
  • فضایی در باغچه برای گل‌های زینتی؛
  • فضای مخصوص کاشت درخت؛
  • ساخت لانه برای پرندگان (این کار فایده‌ای دارد که در بخش‌های بعدی به آن اشاره خواهیم کرد.)؛
  • مکانی دنج برای نشستن و دورهمی؛
  • سازه‌هایی مثل پاسیو، فواره‌های آبی، استخر، حوض و نظایر اینها.

ایده‌هایی برای طراحی محوطه سازی

ایده های طراحی محوطه سازی چیست

در این بخش از مطلب از ایده‌هایی خواهیم گفت که هنگام محوطه سازی بهتر است گوشه ذهن داشته باشید. در حین انجام کار و پیاده‌سازی پروژه‌ای که مدنظر دارید، احتمالا یک یا چند مورد از ایده‌هایی که در ادامه می‌خوانید به کارتان خواهد آمد و لحاظ‌کردن برخی از آنها ضروری است.

۱. کوددهی به قسمتی از باغچه که در آن گل‌های زینتی می‌کارید

تفاوتی نمی‌کند از چه کودی برای تقویت خاک گل‌های زینتی استفاده کنید. کودها در گذر زمان خشک می‌شوند، رنگ اولیه را از دست می‌دهند و کارایی سابق را نخواهند داشت. یکی از کارهایی که پس از طراحی و پیاده‌سازی پروژه محوطه سازی باید مدنظر قرار دهید کوددهی گاه‌به‌گاه به خاک گل‌های زینتی است، وگرنه از بین خواهند رفت.

۲. کاشت گیاهان و گل‌های بومی منطقه‌ای که در آن زندگی می‌کنید

اگر از این نوع گل‌ها و گیاهان در باغچه و محوطه بیرونی استفاده کنید، مراقبت از آنها بسیار ساده‌تر خواهد بود؛ چون سازگار با شرایط اقلیمی منطقه‌ای هستند که در آن زندگی می‌کنید.

۳. درست‌کردن قسمتی مخصوص کاشت سبزیجات

یکی از ایده‌های خوبی که درارتباط‌با محوطه سازی فضای بیرونی می‌توانید پیاده کنید لحاظ‌کردن قسمتی است مخصوص کاشت سبزیجات. پیشنهادمان آن است که سبزیجاتی بکارید که زیاد در آشپزخانه مصرف می‌کنید؛ و یا سبزیجاتی مثل ریحان، هویج و نظایر اینها که کاشت و نگهداری از آنها ساده و بی‌دغدغه است.

۴. درنظرداشتن آفات و حشرات و اجرای راهکارهای لازم برای ازبین‌بردن آنها

هرچقدر هم که باغ و باغچه زیبایی در فضای بیرونی درست کنید، اگر فکری به حال آفات و حشرات گل‌ها و گیاهان نکنید، در گذر زمان از بین خواهند رفت. ساخت لانه پرنده که پیش‌تر راجع‌به آن خواندید راهکاری است طبیعی و عالی برای رهایی از آفات و حشرات. پرندگانی که در محوطه بیرونی روی درختان لانه می‌کنند بخشی از آفات و حشرات را خواهند خورد. راهکار واضح دیگر هم استفاده از سم‌های مخصوص آفات است.

البته به شما پیشنهاد می‌کنیم که برای اطمینان از دفع تخصصی آفات و حشرات و پیشگیری از آن، از خدمات تخصصی تیم گیالری استفاده کنید. بهترین گیاه‌پزشکان در تیم گیالری با قراردادی مشخص، به‌طور منظم به گیاهان‌تان رسیدگی می‌کنند تا بی‌هیچ دغدغه‌ای از زیبایی طبیعت شخصی خود لذت ببرید.

۵. زهکشی خاک باغچه

نکته بسیار مهم دیگری که در بحث محوطه سازی فضای بیرونی نیازمند توجه است درست‌کردن اصولی سیستمی است برای زهکشی خاک باغچه. کارکرد زهکشی در آن است که پس از آبیاری گل‌ها، گیاهان و درختان، آب اضافی از قسمت زیرین باغچه خارج خواهد شد و به این صورت، از راکدشدن آب جلوگیری خواهید کرد. راکدشدن آب در خاک باغچه در گذر زمان سبب فساد هرآنچه کاشته‌اید خواهد شد.

۶. حصارکشی اطراف بخش‌هایی از باغچه و استفاده از سیستم نوررسانی مناسب

حصارکشی اطراف گل‌های زینتی

حصارهای چوبی اطراف باغچه گل‌های زینتی جلا و زیبایی خاصی به حیاط و فضای بیرونی خواهد داد. همچنین یادتان باشد که در قسمت‌هایی که برای سرگرمی، بازی کودکان و نشستن و دورهمی درست کرده‌اید باید سیستم نوررسانی مناسب تعبیه کنید.

۷. کمک‌گرفتن از طراح متخصص برای برخی قسمت‌های پیچیده‌تر محوطه بیرونی

صِرف دانستن اینکه محوطه سازی چیست و چه المان‌ها و ایده‌هایی در آن به کار خواهند آمد، دلیل نمی‌شود که بخواهید یک‌تنه خودتان همه کارها را انجام دهید.

اگر قصد دارید سازه‌ای مثل پاسیو یا استخر به فضای بیرونی و حیاط خانه اضافه کنید، بد نیست اگر از کمک طراح متخصص بهره بگیرید، البته اگر بودجه کافی برای انجام چنین کارهایی کنار گذاشته‌اید.

گیالری با تیمی حرفه‌ای و متشکل از بهترین متخصصان معماری و طراحی فضای سبز از صفر تا صد پروژه‌تان با شما همراه خواهد بود.

۸. درنظرداشتن نکات ضروری هنگام کاشت درخت در باغچه

نکات ضروری و مهمی هستند که هنگام کاشت درختان در باغ یا باغچه فضای بیرونی باید مدنظر قرار دهید.

اول آنکه پیشنهاد می‌شود درخت‌ها را، در صورت امکان، در ضلع‌های شرقی، غربی و شمال‌غربی خانه بکارید. به این صورت در فصل تابستان به‌اندازه کافی سایه خواهید داشت و هزینه‌های استفاده از دستگاه‌های سرمایشی برایتان به‌مراتب کمتر خواهد شد.

نکته بسیار مهم دیگر آن است که به‌هیچ‌وجه درختان نباید در نزدیکی قسمتِ زیربنایی پی‌ریزی‌شده خانه کاشته شوند. نفوذ ریشه درختان در قسمت پی‌ریزی‌شده در آینده هزینه‌های سنگینی را به شما تحمیل خواهد کرد. اگر راجع‌به نقاط مناسب برای کاشت درخت مطمئن نیستید، حتما از متخصص مشاوره و کمک بگیرید.

در پایان

امیدواریم پاسخی درخور برای این سؤال که محوطه سازی چیست یافته باشید و بتوانید از ایده‌ها و نکات مطرح‌شده برای زیباسازی فضای بیرونی خانه بهره بگیرید. یادتان باشد که اگر می‌خواهید ایده‌های جذاب خودتان را به بهترین شکل عملی کنید یا از بهترین و مدرن‌ترین ایده‌ها برای محوطه سازی استفاده کنید، باید اجرا را به متخصصان بسپارید. این امکان برای شما فراهم است که با استفاده از تیم حرفه‌ای و متخصص گیالری، محوطه سازی دلخواهتان را انجام دهید و از نتیجه کار اطمینان داشته باشید.

در ضمن حتما برای طراحی محوطه سازی از قبل برنامه‌ریزی کنید و ایده‌ها و المان‌ها را با توجه به بودجه‌ای که کنار گذاشته‌اید انتخاب کنید تا در آینده به مشکل برنخورید.

شما بگویید

نظر شما چیست؟ تا چه اندازه با پروژه‌های محوطه سازی و اجرای آنها آشنا هستید؟ تجربه‌ای هم در این زمینه داشته‌اید؟ می‌توانید نکته یا اطلاعات دیگری در پاسخ به این سؤال که محوطه سازی چیست به مطالب مطرح‌شده اضافه کنید؟ ایده دیگری برای محوطه سازی فضای بیرونی خانه دارید؟

اگر مایل باشید، می‌توانید در قسمت «ارسال دیدگاه» با ما و مخاطبان گیالری از تجربیات و دیدگاه‌های خود بگویید و با اطلاعات ارزشمندی که اضافه می‌کنید، مطلب را پربارتر کنید.

برگرفته از: kellogggarden و bhg و housemethod