
مزایا و معایب روف گاردن؛ نکاتی که نباید فراموش کنید
روف گاردن که با نام بام سبز هم معروف است، در اصل فضای سبزی است که روی پشت بام خانهها حتی در مرتفعترین ساختمانهای مسکونی و تجاری ایجاد میشود. در این مقاله، از مزایا و معایب روف گاردن گفتهایم. با دانستن این مزایا و معایب روف گاردن میتوانید درباره ایجاد یک روف گاردن در محل زندگیتان با دید بازتری تصمیم بگیرید. پس با ما همراه باشید.
روف گاردن چیست
روف گاردن از زمانهای بسیار قدیم وجود داشته است و از نمونههای بارز آن میتوان به باغهای معلق بابل اشاره کرد. این باغ متشکل از چندین طبقه گل و گیاه و فضای سبز بود و در میان عجایب هفتگانه جهان قرار داشت. مردم اروپا هم سقفهای خانههای خود را با چمن تزیین و زیبا میکردند.

تا قرن بیستم تنها افراد ثروتمند میتوانستند روی سقف خانههای خود، بام سبز ایجاد کنند. اما از دهه ۱۹۷۰ به بعد، اولین روف گاردنها روی پشت بامهای خانههای مسکونی و البته موسسههای تجاری نصب شدند.
اگر در منطقه شهری زندگی میکنید و از پوشش گیاهی کمی بهرهمند هستید، میتوانید روی پشتبام ساختمان خود روف گاردن نصب کنید و از داشتن گلهای دائمی باغچه در پشتبام خود لذت ببرید. البته از معایب روف گاردن هم نباید غافل شوید! در ادامه، بهطور خلاصه، مزایا و معایب روف گاردن را توضیح میدهیم.
مزایای روف گاردن
۱. سازگار با محیطزیست است و باعث تصفیه هوا میشود
روف گاردن اثرات بسیار مثبتی در محیطزیست و ساکنان اطراف خود دارد. یکی از اصلیترین مزایای روف گاردن که بسیاری از مردم را به داشتن آنها تشویق میکند، سازگاری آن با محیطزیست است. این نوع باغ با افزایش پوشش گیاهی و فرایند فتوسنتز، دیاکسید کربن را جذب و اکسیژن آزاد میکنند. با این کار نهتنها اکسیژن بیشتری برای تنفس به هوا منتشر میشود، بلکه آلودگی هوای محیط هم کاهش مییابد.
۲. باعث افزایش تنوع زیستی میشود
بامهای سبز میتوانند پرندگان، حشرات و برخی از حیوانات را به خود جذب کنند و باعث افزایش تنوع زیستی میشوند.
۳. خودپایدار است
برخی از بامهای سبز خودپایدار هستند و به آبیاری نیاز ندارند. البته نوع گیاهان مورد استفاده و آبوهوای محیط در پایداری بیشتر این نوع روف گاردنها موثرند.
۴. عایق حرارتی عالی برای ساختمان است
لایههای متعدد گیاهی روف گاردن (برای ساخت بستر روف گاردن معمولا تا ۷ لایه از مواد مختلف همچون PVC استفاده میشود)، آن را تبدیل به عایقی بینظیر برای ساختمان میکند. همچنین توانایی گیاهان در تبخیر آب، دمای محیط را متعادل میکند. به همین دلیل ساختمانهای مجهز به روف گاردن، در تابستانها خنک و در زمستانها گرم هستند و در نتیجه در مصرف انرژی صرفهجویی میشود.
۵. عایق صوتی ایجاد میکند
بسترهای روف گاردن میتوانند صداهای با فرکانس پایین را خنثی کنند و گیاهانی که روی این بسترها کاشته میشوند، صداهای با فرکانس بالا را مسدود میکنند. در واقع میتوان گفت، بام سبزی که تا ۱۲سانتیمتر پوشش گیاهی دارد، میتواند تا ۴۰ دسیبل از صدای محیط بکاهد. چنانچه عرض روف گاردن بیش از ۲۰سانتیمتر باشد، از صدای محیط تا ۵۰دسیبل کم میشود که در مقایسه با معایب روف گاردن مزیت خوبی است.
۶. آب را ذخیره میکند
معمولا در روف گاردنها برای پیشگیری از خروج آب، از سیستم زهکشی استفاده میشود. این سیستم باعث میشود هیچ آبی از طریق شکافها یا شکافهای دیوار به ساختمان و همچنین بیرون از ساختمان نشت نکند. به همین دلیل روف گاردن میتواند آب باران را هم در خود ذخیره کند. این ویژگی باعث میشود که نهتنها بام سبز به آبیاری زیادی نیاز نداشته باشد، بلکه همچون پوششهای گیاهی، جلوی سرازیر شدن آبهای فراوان در مناطق پرباران را بگیرد.
۷. نصبش آسان است
بهطور کلی نصب روف گاردن آسان است و اگر کسی از باغبانی اطلاع داشته باشد میتواند روی بام خانه خود روف گاردن نصب کند. البته نصب برخی از قطعات به دانش فنی نیاز دارد و افراد باتجربه و متخصص باید آنها را نصب کنند.
در هر صورت، پیشنهاد ما به شما این است که از مشاوره رایگان تیم گیالری برای نصب روف گاردن استفاده کنید. همکاران متخصص ما به شما بهترین پیشنهادها را میدهند. همچنین با کمک تیم حرفهای و متخصص گیالری میتوانید با خیال راحت، زیباترین روف گاردن مدنظرتان را نصب کنید و سالهای سال از بام سبزتان لذت ببرید.
۸. مقاوم در برابر ضربه و اشعه ماوراءبنفش است و طول عمر زیادی دارد
لایههای بستر روف گاردن از مواد ضدضربه ساخته میشوند که در برابر هر نوع ضربهای مقاوم هستند. اگر هم آسیبی رخ دهد، فقط گیاهان صدمه میبینند که بهراحتی میتوان آنها را جایگزین کرد. معمولا شوک ناشی از هر ضربهای، به کل سیستم توزیع شده و از شدت آن کاسته میشود.
درضمن لایههای بالایی بستر روف گاردن از لایههای ضدآب پایینی در برابر اشعه مضر ماوراءبنفش محافظت میکنند و بدینترتیب طول عمر روف گاردن افزایش مییابد. روف گاردنها بسته به نوع نگهداری و نوع پوشش گیاهی معمولا ۳۰ تا ۵۰ سال دوام دارند.
۹. مقاوم در برابر آتش است
مقاومت انواع روف گاردنها در برابر آتش متفاوت است. اگر پوشش گیاهی از مواد ارگانیک باشد، این گیاهان وقتی خشک میشوند بهراحتی قابل اشتعال هستند. اگر عمق محیط کشت حداقل ۳۰میلیمتر باشد و از گیاهان گوشتی و شیرهدار (که آب زیادی در خود حفظ میکنند) استفاده شود، روف گاردن در برابر آتشسوزی مقاوم میشود.
۱۰. برای تولید و پرورش گیاهان استفاده میشود
از روف گاردن میتوان برای پرورش گیاهان خوراکی، مانند گیاهان دارویی و سبزیجات مختلف استفاده کرد. البته کاشت این نوع گیاهان به مراقبت نیاز دارد اما اگر از باغبانی لذت میبرید، روف گاردن برایتان ایدئال است.
۱۱. زیباست!
روف گاردنها مانند هر نوع فضای سبز دیگری، زیبایی خیرهکنندهای به محیط اضافه میکنند. میتوانید طبق سلیقه خود از گیاهان متنوع و گلهای رنگارنگ در این محیط سبز استفاده کنید تا ظاهر زیباتری به آن بدهید.
۱۲. باعث بهبود حال روحی شما میشود
بام سبز بهدلیل ظاهر طبیعی و پوشش گیاهی خود اثر مثبتی بر روحیه ساکنان ساختمان دارد و حال روحی آنها را بهبود میبخشد. در ضمن افرادی که از فضای سبز در محیط خود بهرهمند نیستند، میتوانند از مشاهده زیباییهای روف گاردنها لذت ببرند و حالوهوای خوبی داشته باشند. همچنین رنگ سبز، اثر آرامشبخشی دارد و به درمان سریعتر دردها کمک میکند.
معایب روف گاردن
روف گاردن معایبی هم دارد. با توجه به این معایب روف گاردن میتوانید تصمیم بگیرید از آن استفاده بکنید یا خیر. البته اگر از کمک متخصصان استفاده کنید، معایب روف گاردن به حداقل میرسد ولی خوب است که این موارد را در نظر بگیرید:
۱. تعمیر و نگهداریاش به کمک متخصص نیاز دارد
بامهای مجهز به روف گاردن در مقایسه با سقفهای معمولی ساختمانها به نگهداری بیشتری نیاز دارند. اگر از گیاهانی استفاده شود که برای رشد به آب بیشتری نیاز دارند، باید پشتبام به نوعی سیستم آبیاری مجهز شود تا گیاهان بهطور منظم آبیاری شوند. البته اگر از پوشش گیاهی خشکزی یا کمآب استفاده شود، مشکل آبیاری منظم حذف میشود.
گاهیاوقات وقتی نصب روف گاردن بهدرستی انجام نمیشود، دچار نشت آب میشود که برای تعمیر آن باید چند لایه رویی بستر روف گاردن برداشته شود تا به لایه ضدآب پایینی دسترسی یافت. اگر محل دقیق نشت آب را ندانید، این تعمیر واقعا سخت و چالشبرانگیز خواهد بود. بنابراین موقع نصب روف گاردن حتما از افراد متخصص استفاده کنید.
۲. وزنش زیاد است
یکی از معایب روف گاردن وزن زیاد آن است. روف گاردنها بهویژه نوع فشرده آن معمولا سنگین هستند. در واقع سبکترین وزن روف گاردنها حدود ۹۰کیلوگرم در هر متر مربع وزن دارند که این مقدار در روف گاردنهای فشرده و سنگین گاه به ۴۵۰ کیلوگرم در هر مترمربع میرسد. سقف ساختمانهایی که میتوانند این حد از وزن را تحمل کنند، مکانی مناسب برای نصب روف گاردن هستند.
بنابراین، پیش از تصمیمگرفتن برای نصب روف گاردن، حتما از متخصصان مشاوره بگیرید.
۳. مقاومت گیاهان روف گاردن در برابر بادهای خیلی شدید کم است
یکی دیگر از معایب روف گاردن مقاومت کم گیاهان آن در برابر بادهای خیلی شدید است. باد خیلی شدید میتواند محیط کشت روف گاردن را از بین ببرد. البته از طرفی احتمال وزش بادهای خیلی شدید در بسیاری از نقاط ایران خیلی کم است؛ از طرف دیگر، متخصصان ما در گیالری با نصب توری خاصی روی گیاهان میتوانند جلوی صدمات ناشی از تندباد و همچنین ریزش خاک را بگیرند و خیال شما را از این بابت هم راحت کنند.
۴. در صورت نصب غیرحرفهای احتمال سقوط کودکان وجود دارد
روف گاردنها معمولا مکانی جذاب و دوستداشتنی برای بازی کودکان هستند. اگر لبههای بام سبز ساختمان مسکونیتان را نرده نگذاشته باشید، احتمال اینکه کودکان موقع بازی از آنجا به پایین سقوط کنند، زیاد است. متخصصان تیم گیالری برای پیشگیری از این خطر، اطراف بام سبزتان را با حصارهای قوی و مطمئن نردهگذاری میکنند تا کودکان شما آزادانه و بدون نگرانی، از بازیکردن لذت ببرند.
کلام آخر
در این مقاله از مزایا و معایب روف گاردن برایتان گفتیم. اگر روف گاردن بهدرستی و بهدست افراد متخصص نصب شود و نوع مناسب محیط زندگی خود را انتخاب کنید، میتوانید از وجود این فضای سبز چشمنواز لذت ببرید.
تیم گیالری با پشتوانه سالها کار حرفهای و استفاده از بهترین متخصصان معماری و طراحی فضای سبز در کنار شماست. در گیالری، بر اساس نیازی که دارید، نزدیکترین معماری روف گاردن به رویاهایتان طراحی میشود تا تکهای از بهشت ایدئالتان را در بام خانهتان بسازید.
اگر شما هم از روف گاردن و نصب آن تجربهای دارید، خوشحال میشویم با ما هم در میان بگذارید.
منابع:
بدون نظر