نی خیزران یا بامبو یک گیاه جالب و عجیب‌وغریب برای کسانی است که طرفدار گیاهان خاص هستند. به عقیده بسیاری از متخصصان باغبانی و کشاورزی، نی خیزران یک گیاه دائمی برای باغچه است. برای آنکه با نی خیزران بیشتر آشنا شوید، در این مقاله از کاربردها و روش‌های نگهداری و تکثیر این گیاه مقاوم و سرسبز برایتان می‌گوییم.

نی خیزران چه کاربردهایی دارد؟

این روز‌ها بامبو یا نی خیزران با شاخه‌هایی پُرپیچ‌وخم و برگ‌هایی همیشه سبز به یکی از محبوب‌ترین گیاهان فضای سبز تبدیل شده است. نی خیزران تقریبا در هر شرایط آب‌وهوایی رشد می‌کند و برای باغچه‌های کوچک و بزرگ مناسب است. در ادامه، برخی از کاربردهای این گیاه پرطرفدار را با هم مرور می‌کنیم.

۱. بامبو؛ گیاهی پوششی و رونده

اغلب مردم فکر می‌کنند که نی خیزران گیاهی رونده است. هرچند بعضی از گونه‌های بامبو این خصوصیت را دارند، اما نوعی از این گیاه به نام clumper در هر جایی که کاشته شود به‌صورت متراکم رشد می‌کند. بنابراین، پیش از خرید بامبو، به‌دقت اطلاعات مربوط به آن را بخوانید تا از گونه بامبویی که می‌خرید مطمئن باشید. اگر هم می‌خواهید با خیال راحت، همان بامبویی را بخرید که مدنظرتان است، از همکاران ما در گیالری کمک بگیرید. ما در گیالری کمکتان می‌کنیم تا فضای سبز منزلتان را با زیباترین گیاهان بامبو تزیین کنید و از زیبایی این گیاه مقاوم لذت ببرید.

بامبوهای رونده برای ساخت محوطه‌های کوچک یا کاشت در باغچه بسیار مناسب‌اند. فرقی نمی‌کند که نی خیزران را در گلدان‌های بزرگ بکارید یا در باغچه؛ به‌هرحال، این گیاه مقاوم سال‌های سال فضای سبز منزلتان را سرسبز و زیبا می‌کند.

۲. نی خیزران نوعی چمن است، نه درخت

برخلاف آنچه در تصاویرِ کتاب‌ها یا شبکه‌های اجتماعی از بامبوهای انبوه، سربه‌فلک‌کشیده و درخت‌مانند می‌بینید، نی خیزران در واقع یکی از بزرگ‌ترین گونه‌های علف Poaceae است. درست مانند علف‌های زینتی، بامبوها با برگ‌های باریک و ظریفشان می‌توانند جذابیت مورد نیاز برای طراحی فضای سبز را فراهم کنند. این گیاهان سرسبز به‌خوبی با گیاهان بزرگ‌تر با شاخ‌وبرگ بیشتر هماهنگ می‌شوند.

۳. نی خیزران به سرعت رشد می‌کند

تابه‌حال به این فکر‌کرده‌اید که کدام گیاه سریع‌تر از همه رشد می‌کند؟ درست حدس زدید: بامبو! شاخه‌های جدید برخی از گونه‌های گرمسیریِ این گیاه می‌توانند در یک روز تا ۱٫۲۱ متر رشد کنند و در عرض ۵ تا ۱۵ سال به بلندترین اندازه خود برسند. این قابلیت کم‌نظیر بامبو باعث شده تا از آن به عنوان راه‌حلی برای ساخت پرچین و حریم خانه‌ها استفاده شود.

۴. بامبو؛ گیاهی با مقاومتِ بسیار بالا

سعی کنید یک شاخه بامبو را به دو نیم کنید. این کار تقریبا غیرممکن است. در حقیقت، قدرت کششی نی خیزران از فولاد هم بیشتر است: بامبو ۱٫۲ برابر بیشتر از فولاد مقاومت دارد. در بعضی از مناطق دنیا مثل هنگ‌کنگ، کارگران از چوب بامبو به‌عنوان داربست استفاده می‌کنند. این کاربرد نی خیزران در این منطقه از جهان به قرن‌ها پیش بازمی‌گردد. ویژگی‌های بامبو در مقایسه با میله‌های آهنی عبارت‌اند از:

۵. نی خیزران به زمین و طبیعت کمک می‌کند

آیا می‌دانستید که نی خیزران ۳۵ درصد بیشتر از درختان اکسیژن تولید می‌کند؟ علاوه بر این، بامبو بیشتر از هر گیاه دیگری دی‌اکسیدکربن مصرف می‌کند. در واقع، این گونه علف با جذب گازهای گلخانه‌ای به خنثی کردن تأثیرات گرمایش جهانی کمک می‌کند.

به‌علاوه، نی خیزران جایگزینی عالی برای چوب است و نقش مهمی در بازسازی جنگل و مناظر طبیعی ایفا می‌کند. برخلاف بسیاری از گونه‌های گیاهی، درو کردن موجب از بین رفتنِ بامبو نمی‌شود. با کاشت این گیاه، فرسایش سطحی خاک و سایر تأثیرات منفیِ قطعِ درختان کاهش می‌یابد.

علاوه بر تمام ویژگی‌هایی که گفتیم، نی خیزران در ساخت ابزار و لوازم سازگار با محیط زیست هم به کار می‌رود. این گیاهِ پرطرفدار می‌تواند جایگزین چوب در ساختِ کف‌پوش، مبلمان، ظروف و حتی ملافه و لباس شود.

جنگل بامبو

۶. بامبو؛ گیاهی مقاوم در برابر آتش‌سوزی

درباره قابل اشتعال بودن یا نبودنِ بامبو بحث‌های فراوانی وجود دارد. بعضی‌ها معتقدند که نباید از نی خیزران در خانه و طراحی دکوراسیون داخلی استفاده شود، اما این درست نیست، چراکه این گیاه روغن‌های فرّار اندکی دارد و پیچیدگی‌هایش دربردارنده ماده‌ای به نام سیلیس است. بنابراین، اگر بامبو سبز و سرزنده باشد و ساقه‌ها و برگ‌های مرده‌اش جدا شده باشند، خطر آتش‌سوزی چندانی ندارد. عامل تعیین‌کننده در این رابطه، نگهداری مناسب است. کارشناسانِ باتجربه گیالری به شما کمک می‌کنند تا به خوبی از این گیاه مقاوم نگه‌داری کنید و نگران حوادثی مثل آتش‌سوزی هم نباشید.

۷. بامبو هوا را تصفیه می‌کند

نی خیزران برای حذف فلزات و سایر مواد سمی از آب و خاک بسیار مفید است. به این روش که در آن از گیاهان به عنوان عاملی ارگانیک برای حذف آلاینده‌ها استفاده می‌کنند، گیاه‌پالایی گفته می‌شود. بخش‌های مختلف نی خیزران از جمله برگ‌ها، ریشه‌ها، شاخه‌ها و ریزوم‌ها به پاک‌سازی کمک می‌کنند. همچنین، بامبو به دلیل ریشه‌های درهم‌پیچیده‌اش از فرسایش خاک و وقوع سیل جلوگیری می‌کند.

۸. بامبوی خوراکی

بسیاری از مردم می‌دانند که شاخ‌وبرگ‌های بامبو غذای مورد علاقه خرس‌های پاندای غول‌پیکر است، اما کمتر کسی می‌داند که قرن‌هاست که شاخه‌های این گیاه در سراسر آسیا خورده می‌شود و در طب چینی و آیورودا استفاده می‌شود. نی خیزران حاوی ژرمانیوم است که بعضی‌ها معتقدند سیستم ایمنی بدن را فعال می‌کند. Bambusa vulgaris و Phyllostachys edulis گونه‌های خوراکی بامبو هستند.

۹. نی خیزران؛ گیاهی مقاوم در برابر سرما

با وجود اینکه نی خیزران گرما و نور غیرمستقیمِ خورشید را دوست دارد، اما برخی از گونه‌های آن در برابر سرما مقاوم‌اند. بامبوهای طلایی و سیاه می‌توانند یخ‌بندان زمستانی را تحمل کنند. بامبوهای textilis و مکزیکی هم برای مناطقی که آب‌وهوای معتدل‌تری دارند، مناسب‌اند.

۱۰. بامبوی همه‌کاره

بیش از ۱۵۰۰ گونه بامبو در سراسر جهان وجود دارد. این گیاه با بیشتر سبک‌های دکوراسیون هماهنگ می‌شود. شما می‌توانید نی خیزران را به‌عنوان پرچین یا نقطه کانونی باغچه به‌کار ببرید. حتی می‌توانید از آن به‌عنوان عاملی برای تعیین حریم فضاهای داخلی و خارجی خانه استفاده کنید.

نگه‌داری از نی خیزران

روش نگه‌داری از نی خیزران

مراقبت از گیاه بامبو کاری بسیار ساده است. این گیاه را هر هفته حداقل ۲.۵ سانتی‌متر آبیاری کنید یا مطمئن شوید که این میزان آب را از طریق بارندگی دریافت می‌کند. همیشه بامبو را به‌صورت عمیق آبیاری کنید تا ریشه‌هایش کاملا تقویت شوند. این کار به محافظت از نی خیزران در برابر خشک‌سالی کمک می‌کند.

سعی کنید برگ‌های بامبو را جدا نکنید، چراکه این برگ‌ها به محافظت از ریشه و مرطوب ماندنِ آن کمک می‌کنند. برگ‌های تجزیه‌شده در خاک نیز مواد مغذی ضروری برای رشد گیاه را به خاک بازمی‌گردانند.

همچنین، افزودن یک لایه مالچ به ریشه‌های بامبو باعث افزایش مقاومت این گیاه می‌شود. برای مراقبت بهتر از این گیاه نیز می‌توانید در بهار یک لایه کمپوست یا کود متناسب با شرایطش اضافه کنید. برای آنکه بدانید چه زمانی برای کوددهی بامبو مناسب است یا از چه نوع کودی استفاده کنید، بهتر است با کارشناسانِ حرفه‌ای گیالری مشورت کنید.
همکاران ما آماده ارائه مشاوره به شما هستند

چطور رشد بامبو را کنترل کنیم؟

گاهی اوقات نی خیزران بیش از حد در باغچه یا گلدان رشد می‌کند. این گیاه بسیار رونده است و برای کنترل رشدش بهتر است حائل‌هایی ایجاد کنید. حائل‌ها باید حداقل ۵ تا ۷٫۵ سانتی‌متر پایین‌تر از زیرِ زمین باشند و ۵ تا ۷٫۵ سانتی‌متر بالاتر از سطح زمین قرار بگیرند. نوارِ حائل باید بامبو را به طور کامل احاطه کند.

پس از نصب حائل برای نی خیزران باید حداقل سالی یک‌بار آن را بررسی کنید و شاخه‌های اضافی را جدا کنید. نگه‌داری از بامبو کاری تقریبا راحت است. البته برای نصب حائل به‌صورت حرفه‌ای بهتر است از کارشناسان باتجربه‌ای همچون کارشناسان ما در تیم گیالری کمک بگیرید. ما به شما می‌گوییم که آیا گیاهتان نیازی به حائل دارد یا نه و اینکه بهتر است از چه نوع حائل‌هایی استفاده کنید.
با گیالری بیشتر آشنا شوید

مهم‌ترین آفات و بیماری‌های گیاهِ نی خیزران

بامبو کمتر از بقیه گیاهان به آفات و بیماری‌ها مبتلا می‌شود، اما بعضی از مواقع ممکن است مشکلاتی برای این گیاه پیش بیاید. مهم‌ترین آفات این گیاه عبارت‌اند از:

تکثیر نی خیزران

بامبو از ۳ راه تکثیر می‌شود که در ادامه راجع به آن بیشتر توضیح می دهیم.

۱. قلمه‌زنی

برای ایجاد گیاهان جدید، شاخه‌های بامبو را از سطح خاک بلند کنید و شاخه‌های ضخیم‌تر را با تبر و شاخه‌های نازک‌تر را با اره ببُرید. برای تکثیر نی خیزران از ریزوم‌های جوان‌ترِ به‌سمت بیرون استفاده کنید.

۲. تکثیر از طریق ریزوم‌ها

از این روش می‌توانید در اوایل فصل بهار استفاده کنید. برای این کار خاک اطراف بامبو را به‌آرامی کنار بزنید و یک ریزوم جوان متصل به گیاه را انتخاب و از آن جدا کنید. اندازه ساقه ریزوم باید حدود ۳۰ سانتی‌متر باشد. این ساقه را به‌آرامی و طوری که جوانه‌ها آسیب نبینند، به‌صورت مورب برش بزنید. ریزوم را به‌صورت عمودی در خاک کمپوست بکارید. آن را به‌خوبی آبیاری کنید. سپس روی آن را با یک کیسه پلاستیکی شفاف با چند سوراخ بسیار ریز بپوشانید. گیاه جدید را در یک مکان گرم و روشن داخل خانه قرار بدهید و در اوایل بهار در گلدان اصلی یا باغچه بکارید.

۳. تکثیر گیاه از طریق دانه

بامبو را می‌توان از طریق دانه هم تکثیر کرد، اما از آنجایی که این گیاه به‌ندرت گل می‌دهد، دانه‌هایش چندان در دسترس نیستند.

روش کاشت نی خیزران

بامبو یکی از گزینه‌های اصلی برای کسانی است که به گیاهان خاص و عجیب‌وغریب علاقه دارند. شاخه‌های پُرپیچ‌وخم این گیاه سرسبز و مقاوم چشم هر بیننده‌ای را به خود خیره می‌کند. نی خیزران به‌سرعت رشد می‌کند و تا سال‌ها عمر می‌کند. در ادامه، به نکاتی برای کاشت این گیاه زیبا اشاره می‌کنیم.

انتخاب مکان مناسب برای کاشت نی خیزران

بامبو یک گیاه همه‌کاره است و اغلب گونه‌هایش می‌توانند هر نوع شرایط آب‌وهوایی را تحمل کنند. نور غیرمستقیمِ آفتاب به رشد سریع‌ترِ بامبو کمک می‌کند. خاک مناسب برای این گیاه باید این ویژگی‌ها را داشته باشد:

این شرایط برای رشد نی خیزران ایدئال است و تا زمانی که بتوانید این شرایط را فراهم کنید، بامبوهایتان سرسبز می‌مانند. بهتر است برای اطمینان از این شرایط از کارشناسان حرفه‌ای و باتجربه گیالری کمک بگیرید.

کاشتِ گیاهِ بامبو

بعد از انتخاب مکان مناسب، نوبت به کاشت گیاه بامبو می‌رسد. در زمین حفره‌ای به اندازه ۲ برابرِ توده فشرده ریشه‌ها ایجاد کنید. نی خیزران را در این حفره قرار بدهید و ریشه‌ها را کمی از هم باز کنید. سپس، به‌آرامی حفره را از خاک پر کنید و بعد، آن را به‌طور کامل آبیاری کنید. کاشت بامبو با این روش باعث می‌شود که گیاه سریع‌تر استقرار یابد چون خاکِ اطرافش سست می‌شود و ریشه‌ها و ریزوم‌ها سریع‌تر در آن رشد می‌کنند.

تا زمانی که بوته‌های بامبو ایجاد نشده، گیاه را هفته‌ای یک‌ بار آبیاری کنید. در صورت امکان، در ۲ هفته اول پس از کاشت، برای گیاه یک سایه‌بان ایجاد کنید.

نگهداری از نی خیزران
نی خیزران به‌سرعت رشد می‌کند و با کاشت این گیاه پرطرفدار می‌توانید در کوتاه‌ترین زمان ممکن یک گوشه دوست‌داشتنی و سبز در خانه‌تان بسازید. کاشت و مراقبت از این گیاه زیبا به کمک متخصصان حرفه‌ای نیاز دارد. پس اگر قصد دارید از این گیاه مقاوم و سرسبز در فضای سبز یا باغچه استفاده کنید، بهتر است از کارشناسان گیالری بخواهید تا از ابتدا تا انتهای راه در کنارتان باشند و به شما کمک کنند.
همکاران ما آماده ارائه مشاوره به شما هستند

منبع:

rhs

gardeningknowhow

gardenista

Post Views: 821
گیاهان بیرونی بدون نظر

اشتراک‌گذاری:

بدون نظر

نظر خود را بگذارید