دیوار سبز یکی از المانهای تزئینی مدرن است که این روزها برای تزئین منازل و دفاتر کار بسیار محبوب شده است. دیوارهای سبز تنوع زیادی دارند و تفاوت آنها در شیوه کارکرد و فرایند کاشت گیاهان است. اگر در فکر ایجاد دیوار سبز در خانه یا محل کار هستید، قبل از هرچیز باید انواع دیوار سبز را بشناسید تا با دیدی بازتر مدل مدنظر خود را انتخاب کنید.
همانطور که از اسمش مشخص است، دیوار سبز دیواری است که سرتاسر آن با گیاهان زنده و تازه مزین میشود. این دیوارهای سبز که به آنها باغ عمودی هم میگویند، فرصتی برای اضافهکردن فضای سبز به ساختمانهای مدرن و کوچکاند.
این روزها شاید در برجها و آپارتمانها فضای کافی برای ایجاد محیطهای سرسبز وجود نداشته باشد. دیوار سبز فرصتی است که این مشکل را برطرف میکند و شما بدون ازدستدادن فضای زیاد، میتوانید فضای سبز نسبتا وسیعی داشته باشید و از وجود گیاهان در محل زندگی یا محیط کار خود لذت ببرید.
در مبحث معماری، محوطه سازی و طراحی فضای سبز ساختمانها، مفهومی بهنام «نمای سبز» هم وجود دارد. برای اینکه انواع دیوار سبز را بشناسید، لازم است ابتدا تفاوت آن را با نمای سبز بدانید.
در بعضی از ساختمانها، گیاهان رونده روی بخشی از نمای ساختمان بهسمت بالا رشد میکنند و سطح دیوار را میپوشانند. به این دیوار نمای سبز میگویند. در نمای سبز گیاهان در فضایی در پایین دیوار ریشه دارند و از آنجا رشد میکنند.
ایجاد نمای سبز راحتترین روش برای ایجاد دیواری پوشیده از گیاه در بخشی از ساختمان است. در این روش از خود طبیعت الهام گرفته میشود و از ویژگیهای خود گیاهان برای پوشاندن دیوار استفاده میکنند. گیاهان معمولا در باغچههایی در پای دیوار کاشته میشوند و بقیه روند ایجاد دیوار توسط خود طبیعت و با رشد گیاه انجام میشود.
معمولا برای اینکه این نمای سبز ظاهر منظمتری داشته باشد و به رشد گیاهان جهت بدهد، از سازههایی روی دیوار استفاده میکنند. این سازهها شبیه داربستهای فلزی بسیار سبک و باریک هستند. در طبیعت گیاهان رونده روی سایر گیاهان رشد میکنند و بهعنوان نقطه اتکا به تنه درختان وابستهاند.
به غیر از داربستهای کوچک فلزی ممکن است از روشهای مختلفی برای ایجاد نمای سبز استفاده کنند. مثلا با استفاده از کابلهای فولادی و حتی توریهای فلزی این بستر برای بالارفتن گیاه فراهم میشود. تا زمانی که گیاهان کاملا رشد نکنند و سطح دیوار را نپوشانند، معمولا این دیوارها ظاهر زیبایی ندارند، ولی بعد از رشد کامل گیاه، ظاهر زیبای آنها آشکار میشود. اما دیوارهای سبز معمولا از همان زمان نصب ظاهر زیبا دارند و برای دیدن زیبایی خیرهکننده آنها لازم نیست مدت زیادی منتظر بمانید.
گاهی بهجای کاشت گیاهان رونده در پای دیوار، آنها را بالای دیوار میکارند و این گیاهان به سمت پایین رشد میکنند و از بالا دیوار را میپوشانند. گیاهانی که برای طراحی نمای سبز میکارند، گیاهان رونده هستند. امروزه نماهای سبز را میتوانید در گوشه و کنار شهر، ساختمانهای مسکونی و اداری و حتی دیوار پارکها و مراکز عمومی ببینید. اما در دیوار سبز برخلاف نمای سبز، گیاهان در پای دیوار ریشه ندارند. در واقع گیاهان داخل دیوار کاشته میشوند و برای کاشتن گیاهان و نگهداری از آنها سازههایی در نظر گرفته میشوند.
آن چیزی که باعث تمایز انواع دیوار سبز میشود، تفاوت در سازههایی است که گیاهان را در آنها میکارند و سازوکار آبیاری و نگهداری گیاهان.
در این نوع دیوار سبز از پنلهای دیواری مخصوصی استفاده میشود که گیاهانی از قبل در آنها کاشته شدهاند. این پنلها مستقیم به دیوار ساختمان نصب میشوند و ساختاری مخصوص برای حفظ و نگهداری دارند.
در این روش بستر رشد گیاه با استفاده از محفظههای نمدی ساخته میشود. در این مدل، لولههای پلاستیکی برای انتقال آب در سرتاسر دیوار نصب میشوند. کار اصلی این دیوارها تأمین رطوبت لازم برای کیسهها یا محفظههای نمدی است که گیاهان در آنها کاشته میشوند.
در این روش گیاهان در محفظههای مخصوص کاشته میشوند. نوع گیاهان بهنحوی انتخاب میشود که امکان پرورشدادن آنها در جهتی خاص وجود داشته باشد. در سیستم داربستی، گیاهان بهسمت داربستها هدایت میشوند. خود داربستها سازههایی ساختهشده از میلههای چوبی یا فلزی هستند تا تکیهگاهی برای گیاهان رونده باشند.
این سیستم تقریبا شبیه نماهای سبز است با این تفاوت که گیاهان در پای دیوار و روی زمین کاشته نمیشوند. در این مدل، گیاهان را در گلدانهایی میکارند که سرتاسر دیوار نصب میشوند.
در دیوار سبز مدولار، قسمتهای مختلف پنلهای دیوار سبز از قبل آماده هستند و حتی گیاه کاشتهشده دارند. بنابراین تنها کاری که باید انجام دهید، نصب آنها در جای مناسب و درستکردن سیستم آبیاری است. نصب دیوار سبز چه پیشساخته باشد و چه روی دیوار نصب و کاشته شود، کاری نیست که بتوانید خودتان بدون دانش و تجربه انجام دهید.
برای نصب انواع دیوار سبز و انتخاب بهترین نوع آن با توجه به شرایط منزل یا محل کارتان، از خدمات گیالری استفاده کنید. گیالری با در اختیار داشتن مجموعهای از بهترین متخصصان طراحی و اجرای دیوار سبز، بهترین نوع دیوار زنده را برای شما انتخاب و نصب میکند. نوع گیاهانی که در آن کاشته میشوند هم با دقت تمام و با توجه به شرایط محیط انتخاب میشوند و نتیجه نهایی کار همان چیزی خواهد بود که انتظار دارید.
سیستمهای بهکاررفته در دیوار سبز مدولار بسیار پیشرفتهتر از نمای سبز است. پنلهایی که در نهایت روی دیوار سبز نصب میشوند، انعطافپذیری زیادی برای جابهجایی و تغییر شکل دارند و به نظر میرسد که گزینه بهتری برای طراحی دیوار سبز هستند، هم از نظر زیبایی و هم از نظر کارایی.
طراحی سیستمهای دیوار سبز مدولار به ۲ دسته اصلی تقسیم میشود:
در این تکنیک از مزایای گیاهانی استفاده میکنند که برای رشد نیازی به خاک ندارند و آب برای آنها کافی است. در این روش، خاک فقط حمایت فیزیکی از ریشه گیاه را فراهم میکند و فقط آب (همراه با مواد معدنی ذخیرهشده در خاک) برای رشد گیاه لازم است. نور و دیاکسیدکربن موجود در هوا نیز سایر نیازهای گیاه را برآورده میکنند.
در این سیستمها معمولا از فرورفتگیهای دیوار یا ظروف قالبگیریشده استفاده میکنند که روی دیوارها یا سازههای مشابه نصب میشوند. کاشت گیاه در بسترهای خاکی مشابه کاری است که در بام سبز انجام میشود. در واقع این سیستم شبیه به بامهای سبز است، ولی عمودی اجرا میشود.
برای بسترهای خاکی گیاهان از ترکیبی سبک از مواد بازیافتی و با تعادل مناسب از نظر مواد مغذی و همینطور محیطی با زهکشی خوب استفاده میشود.
اینکه سیستمهای بستری میتوانند آب را در خودشان حفظ کنند، باعث میشود سیستمهای آبیاری این نوع دیوار سبز طراحی و ساختار سادهای داشته باشند و هزینههای نصب و نگهداری آنها هم کاهش پیدا میکند. با این حال، یکی از معایب سیستمهای مبتنی بر بسترهای خاکی، وزن بیشتر آنها از انواع دیگر است. مواد سبک جدید تا حد زیادی توانستهاند این مشکل را حل کنند.
دیوار سبز انواع مختلفی دارد. نوع دیوار سبزی که انتخاب میکنید روی هزینههای نگهداری و نصب آن تأثیرگذار است. سیستم آبیاری، نوع گیاهان و حتی نحوه کاشت و نگهداری از گیاه در انواع دیوار سبز تفاوت دارد. به همین دلیل باید برای انتخاب یکی از انواع دیوار سبز از متخصصان کمک بگیرید.
گیالری با سالها تجربه در طراحی ساختمانهای مدرن با فضای سبز میتواند بهترین راهنمای شما برای انتخاب نوع دیوار و گیاهان تزئینی آن باشد.
منبع: letstalkscience و urbangreening
بدون نظر